Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, spune că va oferi spațiu gratis producătorilor de vin din R. Moldova la „Festivalul Vinului” și că ar putea chiar să le deschidă și un magazin, transmițându-le să nu ocolească orașul „în care, în buna relație româno-maghiară, vinul este liantul numărul unu”.
Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea (PDL), a declarat, marți, într-o conferință de presă, că a înțeles că producătorii de vin din Republica Moldova au „oareșce probleme” legate de desfacere, astfel că îi invită să își prezinte vinul atât la festivalul de profil care va avea loc în oraș între 18 și 20 octombrie, cât și într-un magazin, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Festivalul Vinului îl vom face după toate obiceiurile bune, le-am scris tuturor producătorilor, mă interesează ca producătorii din județul Mureș să fie numărul unu. (…) În mod special îi invităm pe cei din Moldova, pentru că am înțeles că au o problemă cu vinul acolo și eu le dau spațiu gratis în Târgu Mureș, studiez posibilitatea să deschid și un magazin. Dacă vor fi pe gusturile și pe buzunarul mureșenilor, eu îi ajut să-și vândă vinul în Târgu Mureș, să-și deschidă magazin, reprezentanță, festival, tot ce vrei. Direct, ei, producători, și nicidecum prin intermediari și cei care îi jecmănesc”, a spus primarul.
Florea a adăugat că, din câte știe el, vinul din Republica Moldova este foarte bun și că se angajează să bea și el un pahar de vin pe săptămână și îi invită pe toți să-i urmeze exemplul.
„Să ia în calcul și să nu ocolească Târgu Mureșul, e un loc propice, în care, în buna relație româno-maghiară, vinul este întotdeauna liantul numărul unu”, a afirmat edilul.
Săptămâna trecută, Serviciul rus pentru Protecția Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunțat că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza „calității nesatisfăcătoare” a producției de alcool, relata agenția rusă Itar-Tass în pagina sa electronică.
Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdicții vor fi valabile până când autoritățile competente din Republica Moldova vor lua măsuri adecvate pentru satisfacerea cerințelor impuse.
„Nu avem de gând să îndeplinim rolul de dădacă pentru economia moldovenească”, declara directorul instituției, Ghenadi Onișcenko, citat de agenția rusă Interfax.
Rodica Sturza, directorul Centrului Național pentru Verificarea Calității Producției Alcoolice din Republica Moldova, spunea că „aceste afirmații sunt lipsite de temei”, informa site-ul Publika.md.
„Noi am verificat toate loturile care au plecat, în special în ultimele zile, și nu am depistat nici un fel de încălcări ale normelor, iar afirmațiile lor precum că (substanțele nocive depistate în vinuri) depășesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, adăuga ea.
Miniștrii de Externe român și polonez, Titus Corlățean și RadosÅ‚aw Sikorski, au cerut, miercuri, românilor și europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, după boicotul anunțat de Federația Rusă.
Totodată, președintele Traian Băsescu i-a transmis, miercuri, omologului moldovean, Nicolae Timofti, disponibilitatea României de a crește substanțial importurile de vinuri și alte produse agricole din R. Moldova, ca urmare a deciziei Rusiei de a bloca aceste importuri din Moldova, potrivit ProTV Chișinău.